Megint egy univerzális recepttel készültem Nektek!
Muffin reggelire, muffin tízóraira, (ebédre együnk valami ebédnek valót), muffin uzsonnára, muffin vacsorára.
Igazából szinte bármikor lehet muffint enni, de készíthetjük akár vendégváráshoz is.
Babáknak (1 éves kor felett), gyerekeknek, Apának, Anyának, ez is lehet a család kedvence!
TIPP: sokszor szoktam ilyen muffint enni reggelire. 1 pohár tejjel
(én növényi tejjel szoktam, ha nincs, akkor laktózmentessel).
Gyerekek is szeretik, sokszor elkunyerálják.... :) Mellesleg, ....hát nem pont ez a cél?!
Egyik kedvenc muffin receptemet osztom most meg Veletek, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!!!
Nálunk mindig van a hűtőben:
alma, répa, banán. (Bármikor bármibe jól jöhetnek :))
Ebbe a muffinba most mindhármat felhasználom.
12 db-ra való mennyiségek:
- 2 közepes alma
- 2 közepes banán
- 1 nagyon nagy vagy 2 közepes répa .
- 1 kis pohár kefir
- 2 db. tojás
- 10 dkg xilit
- 25 dkg liszt (nálam zabpehely és zabliszt megfelelő arányban....olvasd lejjebb!!!!)
- 1/3 zacsi sütőpor
A répát és az almát lereszelem. Réges-régen az ilyen recepteket meg sem csináltam. Répát reszelni (meg céklát...?!) Úristen, kinek van annyi ideje?! Leszakad a kezem mire 1 db-ot lereszelek.
De manapság milyen könnyű dolga van annak, aki rendelkezik egy ilyen csoda-szuper robotgéppel:
Pillanatok alatt lereszeli a kemény zöldségeket! Woooooow! Ha esetleg még nincs hasonlód, mindenképp ajánlom szerezz be egyet, nagy barátod lesz a konyhában!!
:
Ha ez megvan akkor a banánokat is összeturmixolom egy kis pohár kefirrel. (szintén ebben a gépben, csak leveszem a reszelőfejet)
Ezeket összeöntöm egy nagy tálba, hozzáadok 2 db tojást, 1/3 sütőport, 8-10 dkg xilitet és a lisztet.
Én zabpehellyel (aprószemű) és egy kis zabliszttel szoktam ezt is, mégpedig kb. ilyen arányban:
zabpehely 17 dkg, zabliszt 8 dkg ( összesen 25 dkg legyen)
Egy marék mazsolát és egy csipet fahéjat is lehet bele tenni, aki szereti, én most ezt kihagytam, de egyébként úgyis nagyon finom. A fahéjtól kicsit "télies" íze lesz, inkább akkor ajánlom.
Ha ez mind megvan, akkor összekutyuljuk és ilyesmi tésztát kapunk:
Amit pedig így tudok kiönteni muffinformába:
TIPP: nekem szilikonos van, nagyon szeretjük. Először kicsit furcsa volt, hogy "csupasz", de megszoktuk. Könnyű tisztán tartani és nem pazarlunk papírt sem :)
Utána pontosan 20 percre teszem be az előmelegített sütőbe és 180 fokon sütöm.
(mindig légkeveréssel szoktam)
Fontos, hogy tartsuk a 20 percet, annyi elég neki. Volt olyan, hogy 25 pecig sütöttem, de kiszáradt. Mondjuk akkor több liszt volt benne és kevesebb gyümölcs. Az almától-répától jó kis szivacsos állagú lesz, nem szárad ki! Ha kevésnek találod az időt, akkor is vedd ki 20 perc után és szurkáld meg az aljáig, ha nem ragad, akkor jó, ha még egy kicsit ragad, akkor 2-3 perc sütés még jöhet!
Így néznek ki a pufikák, ha megsültek:
Jó étvágyat Mindenkinek!!!